Bakgrund

Tack vare sitt läge intill tre forsar med en fallhöjd på 16 meter har platsen varit bebyggd med industrier som kvarnar och sågverk ända från 1500-talet.

Bryggerihuset från 1893 är i stort sett oförändrat och man kan fortfarande se spår av den öltillverkning som pågick där fram till 1950-talet.

Bland annat finns där bevarat ett torkrum med spaltgolv där man torkade korn och en tapphall där man tappade upp ölen på flaskor.

De äldsta delarna av kvarteret är de två långsmala husen mitt emot Bryggerihuset. Lokalen där nu Nora Brygghus finns och den putsade slaggstensbyggnaden mitt emot uppfördes på 1850-talet och där finns bland annat delar av en bakugn kvar.

De övriga byggnaderna i området uppfördes 1890–1950 och användes av Nora Tändrörsfabrik till bland annat tillverkning av stubintråd, tjärkokeri och förvaring av krut.

Numera ägs fastigheterna av Nora Fastigheter. Är du intresserad av att starta en verksamhet i området? Ring gärna 0587-813 30.

Vi som arbetar här driver Kvarteret Bryggeriets ideella förening. För mer information, maila info@kvarteretbryggeriet.se