I Kvarteret Bryggeriet kan du besöka öppna ateljéer och verkstäder. Här kommer du nära tillverkningen och kan shoppa lokala hantverk och delikatesser direkt från hantverkarna själva. Njut av förstklassig mat, dryck och fika på områdets restaurang eller café. Från maj till september visas konstutställningar på fyra våningar i det gamla Bryggerihuset, vilket också är områdets landmärke. Eller varför inte bara strosa runt i de vackra kulturmiljöerna?

Driv och glöd. 

I det varsamt restaurerade industriområdet finner du Noras kreativa kvarter Bryggeriet. Kulturmiljöerna från 1800-talets senare del är idag bas för kreativa verksamheter inom konst, kultur, hantverk, mat, dryck och hälsa. Och lite till!

Flera folkkära evenemang anordnas här under året såsom Byggnadsvård och Matmarknad med inbjudna hantverkare från olika håll i Bergslagen. Även konstutställningar, konserter, workshops och julmarknad står på schemat. Följ vår Facebook-sida för att se vad som är aktuellt just nu!

Öltillverkning då och nu.

Tack vare sitt läge intill tre forsar med en fallhöjd på 16 meter har platsen varit bebyggd med industrier, som kvarnar och sågverk ända från 1500-talet. Bryggerihuset från år 1893 är i stort sett oförändrat och du kan fortfarande se spår av den öltillverkning som pågick där fram till 1950-talet. Idag doftar det åter igen av malt och humle på området från kvarterets två mikro-​bryggerier.

 

Kulturmiljöer.

Byggnaderna i området uppfördes mellan åren 1890–1950 och användes bland annat för tillverkning av stubintråd, tjärkokeri och förvaring av krut. Arkitekturen bär det tidiga 1900-talets ideal och påminner om en betydelsefull industrihistoria i Bergslagen då järnhanteringen var på väg att försvinna och modernare industrier tog vid. Nu pågår omställningen här igen!