Besök Bergslagen

Trots att det nu är många år sedan järnbruken och bergshanteringen lades ner så finns spåren kvar runt om i Bergslagen. Hyttor, gruvor och välbevarade bergsmanshem minner om en storhetstid som påverkade hela Sveriges tillväxt.

Men Bergslagsbornas framåtanda och kreativitet råder än idag. Nu i form av naturentusiaster, matkreatörer, kulturarbetare, kunniga guider och mycket, mycket mer.

Här kommer våra egna personliga tips på vad du inte får missa när du besöker Bergslagen.

Gofika, fårost och surdegsbröd

Ta en sväng norrut, till Bredsjö Mjölkfår. Här fikar och äter du  gott i mysig lantlig miljö. Deras signum, blåmögelosten Bredsjö Blå, tillverkas av mjölk från deras egna ostfriesiska mjölkfår.

På vägen söderut stannar du till på Hjulsjö 103. Ett bageri och kafferosteri med surdegsbröd som vunnit SM i mathantverk. Prova också deras fantastiska kolatartletter och ekologiska teer!

Ett stenkast från Kvarteret Bryggeriet i Nora finns även det helt nyöppnade Jennys Bageri med surdegsbröd i världsklass.

Jenny utbildade sig till bagare i Frankrike och säljer nu baugetter, croissanter, valnötsbröd och mycket mer direkt från den vedeldade ugnen i Hagby ängar. Läs mer om öppettider och veckans utbud på: facebook.com/jennysbageri/

Bonustips! Varannan onsdag (jämna veckor) anordnar REKO-ring Bergslagen utlämning i Kvarteret Bryggeriet. Bli medlem i Facebook-gruppen och beställ lokalproducerade matvaror och plantor direkt från producenterna vid utlämningen.

Vandringsleder och trollstigar

Det finns massor av naturreservat i Bergslagen. Alla med olika upplevelser i form av storslagen natur eller lämningar efter historisk bergshantering.

En favorit är Järleåns naturreservat strax söder om Nora. Vandringsleden är på 2,5–5 km och följer en uråldrig dalgång längs forsar och åar. Passa också på att besöka Järle stad!

Alntorps ö ligger mitt i Norasjön och hit tar du dig sommartid med båten Plaskus. På ön finns det bland annat minigolfbana, kiosk, badstrand och en mysig trollstig för de minsta besökarna.

Här finns även en av Sveriges 14 genbanker med cirka 160 sorters äppel- och päronträd. Genbanken ligger på öns södra sida och är ett perfekt utflykts- och promenadmål.

Vandringsleder i Bergslagen

Bildkälla: bergslagen.se

Spabad och gruvmysterier

Utanför Grythyttan ligger Loka Brunn. Här har det bedrivits kurortsverksamhet ända sedan början av 1700-talet och flera av byggnaderna från 1700- och 1800-talet står kvar än idag.

Förutom kurbad i den nyrenoverade spa-delen kan du här njuta av god mat, mysig afternoon tea i salongen och otroligt vacker natur runt sjöarna Norra och Södra Loken.

Vill du (eller barnen) ha mer spänning så tar du dig till Pershyttan som ligger strax söder om Nora. Pershyttan är en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar och det är en upplevelse i sig att bara gå runt bland de vackra gamla byggnaderna i byn. Men 45 meter ner under marken väntar ett äventyr med Lockgruvans hemliga gångar och mysterier.

Guidade visningar av både Pershyttan och Lockgruvan sker sommartid.

Bonustips! Låt bilen stå och ta veteranjärnvägen med ånglok från Nora station till Pershyttan.